Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Добре дошли във форума, в който събитията определят правилата!

ИндексПоследни снимкиТърсенеРегистрирайте сеВход

Питанки и чуденки

Go down 
+4
Таласъм
Тити
KENGA
Ася
8 posters
Иди на страница : 1, 2  Next
АвторСъобщение
Ася
висша класа

Брой мнения : 1091

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeНед Ное 28, 2010 8:02 pm

Ако не сте сигурни как се пише някоя дума, къде се слага даден препинателен знак или с две думи - при езиков проблем - питайте тук!
Ако ви се налага да пращате CV, мотивационно писмо или друг описателен текст, консултирайте се тук! Може и на ЛС, ако текстът съдържа лични данни.
Върнете се в началото Go down
KENGA
Кукуруку
KENGA

Брой мнения : 473
Местожителство : с. Гурмазово

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeНед Ное 28, 2010 9:55 pm

Eйййй, супер! Аз често се чудя за това или онова. Карам на интуиция. Имам въпросче, ама за него по-късно, че си имам и помощниче.

п.п. Ковнете темичката. Полезна е.
Тити
Модератор Зашеметител, 8мото чудо
Тити

Брой мнения : 600

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeНед Ное 28, 2010 11:18 pm

Полезна темичка Very Happy
KENGA
Кукуруку
KENGA

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 12:47 am

Аз имам проблем с пълен и не пълен член.
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Брой мнения : 2005
Местожителство : ез. Тананайка

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 12:54 am

Кенга,аз ще ти кажа на просто как решаваш дали да слагаш пълен или непълен член.
Ако пред думата, за която се чудиш има "на" "в" "с" или тем подобни е с НЕПЪЛЕН член,ако има "Е" тогава е пълен,защото "Е" е отговора на въпроса "КОЙ" и това логично го причислява към "ТОЙ" Smile)))))
http://www.talasymi.forum.st
iovanela
Повелителят на мъдростта
iovanela

Брой мнения : 404
Местожителство : Razgrad

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 1:42 am

Интересна тема Laughing
KENGA
Кукуруку
KENGA

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 1:47 am

iovanela написа:
Интересна тема Laughing
За жалост и много наболяла Crying or Very sad
bubenceto
модератор със секира
bubenceto

Брой мнения : 536
Местожителство : в гората

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 1:50 am

аз често ще я навестявам тази тема
iovanela
Повелителят на мъдростта
iovanela

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 2:04 am

Talasym написа:
Кенга,аз ще ти кажа на просто как решаваш дали да слагаш пълен или непълен член.
Ако пред думата, за която се чудиш има "на" "в" "с" или тем подобни е с НЕПЪЛЕН член,ако има "Е" тогава е пълен,защото "Е" е отговора на въпроса "КОЙ" и това логично го причислява към "ТОЙ" Smile)))))
Общо взето е така, практически правилно си се насочила Wink Можеш ли да заместиш въпросната дума с ТОЙ, значи членът е пълен Laughing
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 2:05 am

Йо,аз само така ги познавам,като се започне с въпросите кой върши действието и се забърквам яко. Smile

А по темата аз ще идвам само да ви казвам,щото съм много умна българописарка Laughing Laughing Laughing Laughing
iovanela
Повелителят на мъдростта
iovanela

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 2:13 am

Talasym написа:
Йо,аз само така ги познавам,като се започне с въпросите кой върши действието и се забърквам яко. Smile

А по темата аз ще идвам само да ви казвам,щото съм много умна българописарка Laughing Laughing Laughing Laughing
Аз пък ще идвам само да ви питам Wink
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 2:23 am

Еми така е Йо, не може и френски и български да знаеш.. или едното или другото Laughing
Ася
висша класа

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 2:58 am

С две думи само подлогът се членува с пълен член, всичко друго с кратък. Обикновено се казва, че подлогът върши действието, обаче има и случаи, в които подлогът всъщност търпи действието СЕМАНТИЧНО. И там стават обърквации.

РИБАРЯТ БЕШЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ КАТЕРА или РИБАРЯ БЕШЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ КАТЕРЪТ

По правилата на езика рибарят е подлог, той е бил изхвърлен, макар че семантиката на изречението ни казва, че той не върши никакво действие в случая, нали е бил изхвърлен.
Ще се убедим, като зададем въпроса КОЙ?
Правилното е първото изречение. Никога допълнение не се членува с пълен член - от катерът - такова нещо не съществува. Има ли предлог - а това са например в, на, от, до, с, за, над, под, зад, към, през, край, върху, срещу, между, след тях на свързаното с тях съществително име не се пише пълен член.
iovanela
Повелителят на мъдростта
iovanela

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПон Ное 29, 2010 3:24 am

Talasym написа:
Еми така е Йо, не може и френски и български да знаеш.. или едното или другото Laughing
Може, може Wink
Ася
висша класа

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Дек 02, 2010 9:00 pm

Тук е мястото да се проявя като истинска даскалица - досадна и дребнава.

Много хора пишат незнам, неискам, немога. Няма такива думи, частицата "НЕ" се пише отделно от глагола, освен ако не става дума да деепричастие, например неможейки, незнаейки.
Да речем "Жената, неможейки да балансира с тежките чанти, изпусна букета на земята."
Но такива деепричастия вече се използват много, много рядко, освен това не са глаголни форми.
Така че, верните форми са не знам, не мога, не искам.
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Дек 02, 2010 9:10 pm

Аз от както започнах да си пиша във форума през Гугъл Сърч ми подчертава грешните думи и вече пиша не знам отделно Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Ася
висша класа

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Дек 02, 2010 9:16 pm

Я кажи как става този номер?
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Дек 02, 2010 9:18 pm

Не пиша през Експлорера,а програмата,която използвам е на гугъл и така ми подчертава грешните думи с едно червено и познавам,че е грешна и ако мога я поправям, сега ми е подчертало Експлорера и гугъла ама е логично,всичко останало ми е написано правилно,според моя "речник" Laughing
iovanela
Повелителят на мъдростта
iovanela

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПет Дек 03, 2010 9:14 pm

Ася написа:
Тук е мястото да се проявя като истинска даскалица - досадна и дребнава.

Много хора пишат незнам, неискам, немога. Няма такива думи, частицата "НЕ" се пише отделно от глагола, освен ако не става дума да деепричастие, например неможейки, незнаейки.
Да речем "Жената, неможейки да балансира с тежките чанти, изпусна букета на земята."
Но такива деепричастия вече се използват много, много рядко, освен това не са глаголни форми.
Така че, верните форми са не знам, не мога, не искам.
И аз като даскалица да кажа - обаче пишат НЕ възможно Laughing
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeПет Дек 03, 2010 9:16 pm

а сега като прочетох, Ася ще ме извинява,ама ще напиша любимата си дума
скъпи хора не се пише сигОрно а се пише
сигУрно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ася
висша класа

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Дек 09, 2010 8:10 pm

Често чувам дори и от говорители по телевизията особенно, съвършенно.

Това е езикова грешка. Правилото е, че ако думата завършва на -НЕН в мъжки род, тогава в женски и среден ще завършва на -ННО и -ННА, а в множествено число на -ННИ.

Пример: ВОЕНЕН - ВОЕННА - ВОЕННО - ВОЕННИ

Но: особен, особена, особено, особени
фин, фина, фино, фини
GOBLIN
информиран
информиран
GOBLIN

Брой мнения : 341

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeНед Дек 26, 2010 7:47 am

Сиреч,много си права. Laughing Laughing Laughing
Ася
висша класа

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeНед Дек 26, 2010 6:59 pm

Сиреч, да Laughing

Напоследък срещам различни вариации на тема "съжаление" -

сажелявам
съжелявам
съжилявам

Ако някой се чуди как точно се пише думата "съжалявам", нека само за момент си спомни, че коренът й идва от "ЖАЛ", "ЖАЛОСТ", не от "ЖЕЛЕ" или "ЖИЛЯ" Laughing
Таласъм
impressively sober...
impressively sober...
Таласъм

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Яну 06, 2011 3:01 am

Участвам в спор по въпрос на следното изречение:
"Къде се поставя пълния член?"
Твърди се,че заглавието е написано грешно и трябва да бъде : "Къде се поставя пълниЯТ член", а аз казвам,че е написано правилно,защото членът не извършва никаква работа, а ние го поставяме Smile)) т.е. къде се подставя какво ,а не КОЙ се поставя къде Smile)))) демек искам подкрепа или не,ама да ми се обсяни вярното. Smile)))))
Ася
висша класа

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitimeЧет Яну 06, 2011 8:22 am

Къде се поставя пълният член?

Скромното ми мнение е, че в случая трябва да използваме пълен член за пълния член Laughing
Защото "членът" е подлог в изречението, нищо, че не той върши действието смислово и всъщност него го слагат Laughing . Синтаксисът прави разлика между този, който върши действието в изречението, и този, който върши действието по смисъл. Заблудата в цитираното изречение идва от въпросителната форма, която обърква словореда дотам, че подлогът заприличва на допълнение.

Ако сложим словореда в съобщителен вид, ще се получи "Пълният член се поставя тук." В това изречение, струва ми се, става ясно кой е подлогът и няма място за съмнение относно членуването.
Тенденцията в последните години е да се пренебрегва тотално правилото за използване на пълен и кратък член и дори да се изхвърли употребата на пълния член от езика. Така че е напълно възможно да има повече от едно мнение по въпроса и ще ми е интересно да чуя човек, когото смятам за много по-голям капацитет от мен по този въпрос. Ще се допитам до него, освен това той е далеч повече информиран за новите тенденции.
Sponsored content

Питанки и чуденки Empty
ПисанеЗаглавие: Re: Питанки и чуденки   Питанки и чуденки Icon_minitime

Питанки и чуденки
Върнете се в началото 
Страница 1 от 2Иди на страница : 1, 2  Next

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
 :: Разни :: Езикова култура-
Идете на: