| Питанки и чуденки | |
|
|
|
Автор | Съобщение |
---|
Ася висша класа
Брой мнения : 1091 Join date : 26.11.2010
| Заглавие: Питанки и чуденки Нед Ное 28, 2010 8:02 pm | |
| Ако не сте сигурни как се пише някоя дума, къде се слага даден препинателен знак или с две думи - при езиков проблем - питайте тук! Ако ви се налага да пращате CV, мотивационно писмо или друг описателен текст, консултирайте се тук! Може и на ЛС, ако текстът съдържа лични данни. | |
|
| |
KENGA Кукуруку
Брой мнения : 473 Join date : 28.11.2010 Age : 44 Местожителство : с. Гурмазово
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Нед Ное 28, 2010 9:55 pm | |
| Eйййй, супер! Аз често се чудя за това или онова. Карам на интуиция. Имам въпросче, ама за него по-късно, че си имам и помощниче.
п.п. Ковнете темичката. Полезна е. | |
|
| |
Тити Модератор Зашеметител, 8мото чудо
Брой мнения : 600 Join date : 28.11.2010
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Нед Ное 28, 2010 11:18 pm | |
| Полезна темичка | |
|
| |
KENGA Кукуруку
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 12:47 am | |
| Аз имам проблем с пълен и не пълен член. | |
|
| |
Таласъм impressively sober...
Брой мнения : 2005 Join date : 26.11.2010 Age : 37 Местожителство : ез. Тананайка
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 12:54 am | |
| Кенга,аз ще ти кажа на просто как решаваш дали да слагаш пълен или непълен член. Ако пред думата, за която се чудиш има "на" "в" "с" или тем подобни е с НЕПЪЛЕН член,ако има "Е" тогава е пълен,защото "Е" е отговора на въпроса "КОЙ" и това логично го причислява към "ТОЙ" ))))) | |
|
| |
iovanela Повелителят на мъдростта
Брой мнения : 404 Join date : 27.11.2010 Age : 55 Местожителство : Razgrad
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 1:42 am | |
| Интересна тема | |
|
| |
KENGA Кукуруку
| |
| |
bubenceto модератор със секира
Брой мнения : 536 Join date : 27.11.2010 Age : 40 Местожителство : в гората
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 1:50 am | |
| аз често ще я навестявам тази тема | |
|
| |
| |
| |
Брой мнения : 2005 Join date : 26.11.2010 Age : 37 Местожителство : ез. Тананайка
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 2:05 am | |
| | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 2:13 am | |
| | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 2:23 am | |
| Еми така е Йо, не може и френски и български да знаеш.. или едното или другото | |
|
| |
Ася висша класа
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пон Ное 29, 2010 2:58 am | |
| С две думи само подлогът се членува с пълен член, всичко друго с кратък. Обикновено се казва, че подлогът върши действието, обаче има и случаи, в които подлогът всъщност търпи действието СЕМАНТИЧНО. И там стават обърквации.
РИБАРЯТ БЕШЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ КАТЕРА или РИБАРЯ БЕШЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ КАТЕРЪТ
По правилата на езика рибарят е подлог, той е бил изхвърлен, макар че семантиката на изречението ни казва, че той не върши никакво действие в случая, нали е бил изхвърлен. Ще се убедим, като зададем въпроса КОЙ? Правилното е първото изречение. Никога допълнение не се членува с пълен член - от катерът - такова нещо не съществува. Има ли предлог - а това са например в, на, от, до, с, за, над, под, зад, към, през, край, върху, срещу, между, след тях на свързаното с тях съществително име не се пише пълен член. | |
|
| |
| |
| |
Ася висша класа
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Дек 02, 2010 9:00 pm | |
| Тук е мястото да се проявя като истинска даскалица - досадна и дребнава.
Много хора пишат незнам, неискам, немога. Няма такива думи, частицата "НЕ" се пише отделно от глагола, освен ако не става дума да деепричастие, например неможейки, незнаейки. Да речем "Жената, неможейки да балансира с тежките чанти, изпусна букета на земята." Но такива деепричастия вече се използват много, много рядко, освен това не са глаголни форми. Така че, верните форми са не знам, не мога, не искам. | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Дек 02, 2010 9:10 pm | |
| | |
|
| |
Ася висша класа
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Дек 02, 2010 9:16 pm | |
| Я кажи как става този номер? | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Дек 02, 2010 9:18 pm | |
| Не пиша през Експлорера,а програмата,която използвам е на гугъл и така ми подчертава грешните думи с едно червено и познавам,че е грешна и ако мога я поправям, сега ми е подчертало Експлорера и гугъла ама е логично,всичко останало ми е написано правилно,според моя "речник" | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пет Дек 03, 2010 9:14 pm | |
| - Ася написа:
- Тук е мястото да се проявя като истинска даскалица - досадна и дребнава.
Много хора пишат незнам, неискам, немога. Няма такива думи, частицата "НЕ" се пише отделно от глагола, освен ако не става дума да деепричастие, например неможейки, незнаейки. Да речем "Жената, неможейки да балансира с тежките чанти, изпусна букета на земята." Но такива деепричастия вече се използват много, много рядко, освен това не са глаголни форми. Така че, верните форми са не знам, не мога, не искам. И аз като даскалица да кажа - обаче пишат НЕ възможно | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Пет Дек 03, 2010 9:16 pm | |
| а сега като прочетох, Ася ще ме извинява,ама ще напиша любимата си дума скъпи хора не се пише сигОрно а се пише сигУрно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | |
|
| |
Ася висша класа
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Дек 09, 2010 8:10 pm | |
| Често чувам дори и от говорители по телевизията особенно, съвършенно.
Това е езикова грешка. Правилото е, че ако думата завършва на -НЕН в мъжки род, тогава в женски и среден ще завършва на -ННО и -ННА, а в множествено число на -ННИ.
Пример: ВОЕНЕН - ВОЕННА - ВОЕННО - ВОЕННИ
Но: особен, особена, особено, особени фин, фина, фино, фини
| |
|
| |
GOBLIN информиран
Брой мнения : 341 Join date : 30.11.2010
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Нед Дек 26, 2010 7:47 am | |
| | |
|
| |
Ася висша класа
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Нед Дек 26, 2010 6:59 pm | |
| Сиреч, да Напоследък срещам различни вариации на тема "съжаление" - сажелявам съжелявам съжилявамАко някой се чуди как точно се пише думата "съжалявам", нека само за момент си спомни, че коренът й идва от "ЖАЛ", "ЖАЛОСТ", не от "ЖЕЛЕ" или "ЖИЛЯ" | |
|
| |
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Яну 06, 2011 3:01 am | |
| Участвам в спор по въпрос на следното изречение: "Къде се поставя пълния член?" Твърди се,че заглавието е написано грешно и трябва да бъде : "Къде се поставя пълниЯТ член", а аз казвам,че е написано правилно,защото членът не извършва никаква работа, а ние го поставяме )) т.е. къде се подставя какво ,а не КОЙ се поставя къде )))) демек искам подкрепа или не,ама да ми се обсяни вярното. ))))) | |
|
| |
Ася висша класа
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки Чет Яну 06, 2011 8:22 am | |
| Къде се поставя пълният член? Скромното ми мнение е, че в случая трябва да използваме пълен член за пълния член Защото "членът" е подлог в изречението, нищо, че не той върши действието смислово и всъщност него го слагат . Синтаксисът прави разлика между този, който върши действието в изречението, и този, който върши действието по смисъл. Заблудата в цитираното изречение идва от въпросителната форма, която обърква словореда дотам, че подлогът заприличва на допълнение. Ако сложим словореда в съобщителен вид, ще се получи "Пълният член се поставя тук." В това изречение, струва ми се, става ясно кой е подлогът и няма място за съмнение относно членуването. Тенденцията в последните години е да се пренебрегва тотално правилото за използване на пълен и кратък член и дори да се изхвърли употребата на пълния член от езика. Така че е напълно възможно да има повече от едно мнение по въпроса и ще ми е интересно да чуя човек, когото смятам за много по-голям капацитет от мен по този въпрос. Ще се допитам до него, освен това той е далеч повече информиран за новите тенденции. | |
|
| |
Sponsored content
| Заглавие: Re: Питанки и чуденки | |
| |
|
| |
| Питанки и чуденки | |
|